Fiołek polny / bratek polny / fiołek trójbarwny
Nazwa łacińska:
Viola arvensis
Pokrój rośliny:
Wysokość: 10-20 cm, czasem 100 cm.
Liście: na ogonkach długości 1-2 cm. W zarysie okrągławe, karbowany brzeg blaszki.
Kwiaty: o symetrii grzbiecistej, środek 10-15 mm, białe lub kremowe, z żółtym środkiem.
Okres wegetacji:
Wrzesień - sierpień
Uprawa:
Brokuł, Burak ćwikłowy, Cebula, Fasola szparagowa, Groch zielony, Jabłoń, Jęczmień jary, Jęczmień ozimy, Kalafior, Kapusta głowiasta, Kukurydza, Malina, Marchew, Ogórek gruntowy, Owies, Pietruszka, Pomidor gruntowy, Porzeczka, Pszenica jara, Pszenica ozima, Pszenżyto jare, Pszenżyto ozime, Rzepak jary, Rzepak ozimy, Sałata, Truskawka, Wiśnia, Żyto jare, Żyto ozime
Szkodliwość:
Najpopularniejszy chwast na świecie. Duża plenność - rocznie około 40 tysięcy nasion, cechuje się wysoką plastycznością w kwestii warunków glebowych i klimatycznych. Wegetuje już w niskich temperaturach, co stwarza dużą konkurencyjność wobec słabo rozkrzewionych zbóż.
Próg szkodliwości:
25 szt./m2 powoduje spadek plonu o 5%. 100 szt./m2 obniża plon o 35%.