Najtańszy sposób na wzrost plonu - doceń wapnowanie gleb!

Wprowadzanie materii organicznej do gleby, np. w postaci resztek pożniwnych, znacznie podwyższa żyzność gleby, która decyduje o jej urodzajności.

Obecność samych resztek pożniwnych nie daje jednak rolnikowi gwarancji podwyższania zawartości próchnicy w glebie. Warunkiem jej powstawania jest obecność życia biologicznego, jakim jest prawidłowo rozwijający się edafon, w którego skład wchodzą: bakterie, grzyby, glony, nicienie, pierwotniaki, znane nam dżdżownice, larwy, owady itd.

Intensywność rozkładu resztek pożniwnych zdecydowanie zależy od: napowietrzenia  gleby, jej wilgotności, temperatury, liczebności i aktywności biologicznej (edafon) itp. Z kolei bardzo ważnym czynnikiem, wpływającym między innymi na rozwój edafonu, jest właściwy odczyn gleby, który powinien być obojętny - z tendencją do lekko kwaśnego na glebach lżejszych.

W obecnej chwili jesteśmy na etapie zbioru kukurydzy na ziarno lub na zieloną masę. Roślina ta, w szczególności przy zbiorze na ziarno, zostawia ogromną masę resztek pożniwnych, dochodzącą nawet do 60 t/ha i więcej, a przy uprawie na zielonkę około 20 t/ha. Dla rośliny następczej jest to bardzo cenne źródło składników pokarmowych uwalnianych w wyniku mineralizacji, ale i doskonała materia do tworzenia się ważnego humusu.

talerzowanie

 

Właściwa agrotechnika i odpowiedni dobór nawozów wapniowych w znacznym stopniu mogą wpłynąć na zwiększenie urodzajności gleb. Rolnicy, poprzez intensywniejsze wprowadzanie nawozów wapniowych na swoje pola, aktywują życie biologiczne w glebie, zwiększają udział dostępnych składników pokarmowych, poprawiają jej strukturę, co bezpośrednio wpływa na wielkości plonu i opłacalność produkcji.

Nakłady poniesione na nawożenie wapniowe są niewspółmiernie niższe od długo osiągalnych korzyści powstałych w produkcji roślinnej z wykorzystaniem dobrych nawozów wapniowych podpartych atestem.

Używamy plików cookies

Ampol-Merol i jego kontrahenci używają cookies i podobnych technologii m.in. w celach: reklamowych, statystycznych oraz świadczenia usług. Jeżeli nie zmienisz ustawień, cookies będą zapisywane w pamięci Twojego urządzenia. Więcej w Polityce prywatności.